JOM TENGOK RESIPI KAK YATI. MACAM-MACAM ADA

Sabtu, 20 Mac 2010

Jom Buat Almond London Ala Kak yati


Almond London

Bahan-bahannya...
200 g marjerin
55 g ising sugar
1 biji kuning telur
280g tepung
20 g kastard
20 g susu tepung
20 g kacang tumbuk
Badam potong
Coklat masakkan
Mangkuk kertas

Cara buatnya..
Bakar badam hingga kekuningan. Campurkan kesemua bahan doh. Uli hingga lembut. Rehatkan doh selama 15 minit. Cairkan coklat masakkan dengan cara double boiler. ( didihkan air dalam periuk,letakkan coklat kedalam bekas lain (kuali pun boleh) ke atas periuk tadi. Campurkan sedikit minyak jagung untuk kilatkan coklat. Biarkan cair dan sesekali godak guna senduk.Sejukkan sebelum diguna.
Bulatkan doh sebesar ibu jari,leperkan doh dan masukkan badam potong tadi. Bulatkan semula. Susun kedalam loyang dan bakar hingga kekuningan. Setelah masak,letakkan dalam mangkuk kertas. Tuangkan coklat masakkan tadi hingga biskut tenggelam. (nak celup pun boleh,lagi jimat)..akhir sekali taburkan kacang tumbuk. Sejukkan sebelum di simpan dalam bekas.

***cubalah...

Jom Buat Kek Hati Pari

Kek Hati Pari

Bahan-bahannya..
10 biji telur
1 cawan gula halus
1 botol gula hitam
1 kg kismis ( tumbuk )
4 cawan tepung gandum
1 botol kecil horlick
16.02 mentega
1 sudu kecil bikarbonat
1 tin susu manis

Cara buatnya..
Mentega dipukul dengan susu hingga kembang. Di mangkuk yang lain,pukul telur hingga putih. Satukan adunan tadi. Masukkan susu dan gaul sebati..Ayak tepung gandum dan bikarbonat kedalam adunan tadi. Pukul hingga sebati. Masukkan pula gula hitam,kismis dan gaul lagi.. Akhir sekali kukus selama 8 jam..

**Resipi ni dari kakak ipar dari Sarawak. ( kak Shila )..cubalah..